Een van de bekendste symbolen ter wereld is het recyclingsymbool. De drie gebogen pijlen die oneindig lijken te bewegen in een cirkel. De Möbius-loop staat voor vermindering, hergebruik en recycling van afvalstromen en heeft daar wereldwijd aan bijgedragen. Het symbool vindt zijn oorsprong in de papierrecycling en is vernoemd naar de Duitse wiskundige en astronoom August Möbius.

In 1970 schreef de Container Corporation of America een prijsvraag uit om een grafisch symbool te ontwerpen voor gerecycled papier. Het symbool moest door fabrikanten worden gebruikt om het milieubewustzijn te vergroten. De winnaar van de wedstrijd was de 23-jarige grafisch ontwerper Gary Anderson. Hij ontwierp een driehoekig symbool met pijlen die naar elkaar verwijzen. In de binnenruimte van het symbool is de vorm van een dennenboom te onderscheiden.

De betekenis van het recyclingsymbool is met de jaren veranderd. Van origine stonden de gebogen pijlen symbool voor producten die zijn vervaardigd van gerecycled papier. Tegenwoordig verwijzen de chasing arrows naar circulariteit, duurzaamheid en recycling, of reduce, reuse en recycle. Het recyclingsymbool is op vele producten terug te vinden. Het helpt ons in het dagelijkse en zakelijke leven om te bepalen hoe verschillende soorten verpakkingen en materialen moeten worden gescheiden voor optimale recycling. Lees meer op papierenkarton.nl.