Op 6 juli jl. besteedde het Financieel Dagblad uitgebreid aandacht aan de verpakkingsverordening PPWR. Het Europees Parlement wil deze aanscherpen door meer hergebruik te verplichten. Het FD verwoordt de kritiek van de kartonindustrie uitstekend:

  • de amendementen van het parlement gaan ten koste van kartonnen en papieren verpakkingen die bijna altijd worden ingezameld en gerecycled tot een nieuw product;
  • als meer hergebruik wordt verplicht, dan bestaat het risico dat er weer meer plastic verpakkingen zullen komen.

De golfkartonindustrie is kritisch over de aanscherping van verpakkingsregels waar het Europarlement op aanstuurt. Door meer hergebruik te verplichten zouden papieren- en kartonnen verpakkingen buitenspel komen te staan. Kartonnen dozen worden zelden opnieuw gebruikt, maar bijna altijd (90%) gerecycled tot een nieuw product. De sector waarschuwt voor een onbedoelde toename van plastic verpakkingen.

Met een nieuwe verpakkingsverordening (PPWR), die de milieucommissie van het Europarlement deze week bespreekt en eind 2024 kan ingaan, wil de Europese Commissie verpakkingsafval terugdringen. Op het punt van hergebruik zijn er uitzonderingen voor karton, zoals voedselverpakkingen. Die dreigen te sneuvelen door amendementen van het Europarlement, dat het percentage hergebruik verder wil verhogen.

De Europese Federatie van Golfkartonproducenten (Fefco) berekende dat de amendementen de EU-landen zullen belasten met meer dan acht miljard plastic kratten. Schoonmaken daarvan kost miljarden liters water. De EU stevent volgens de sector af op een ‘ecologische tragedie’.

Logistieke nachtmerrie

Met deze noodkreet probeert de golfkartonindustrie, in Nederland goed voor twintig fabrieken en vierduizend banen, zijn belangen veilig te stellen. Acht van de tien verpakkingen van internetbestellingen, voedsel, industrie en transport zijn van karton. Een verplichting om die te hergebruiken is volgens directeur Peter van Ostaijen van de Nederlandse en Belgische golfkartonkoepel CBA de doodsteek voor de kartonindustrie.

Maarten Bakker, hoogleraar recycling aan TU Delft, vindt dat de fabrikanten een punt hebben. Het plan van de Europese Unie levert volgens hem logistieke problemen op voor de sector. ‘Ze worden gedwongen dozen in te zamelen en na aflevering van de goederen mee terug te nemen. Met als gevolg dat de leveranciers lege dozen en dus lucht vervoeren.’ Bakker spreekt van een ‘logistieke nachtmerrie’. Verpakkingen worden zo veel gecompliceerder: makkelijk in en uit te pakken en op en uit te vouwen. Nu draait de kartonindustrie op eenvoudige oplossingen voor eenmalig gebruik. Bovendien levert de huidige recycling volgens de hoogleraar weinig problemen op. ‘Er vindt weinig verlies van grondstoffen plaats en het is een relatief schoon proces.’

Regen in de drup

Volgens het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken doet de papier- en kartonindustrie het goed met recycling. ‘Een kartonnen verpakking wordt vaak eenmalig gebruikt’, zegt directeur Chris Bruijnes. ‘Als je hergebruik als norm gaat hanteren, dan loop je het risico dat er een materiaalverschuiving komt naar plastic, glas of metaal.’ Voor pizzadozen kan de directeur zich best voorstellen dat er een plastic doos voor hergebruik komt. ‘Andere producten, zoals een tv, een meubelstuk of Brinta, kun je beter in een doos verpakken. Wij kijken specifiek naar elke toepassing. Hergebruik is niet de enige norm, want dan beland je van de regen in de drup.’

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1481435/kartonindustrie-vreest-doodsteek-door-nieuwe-verpakkingsregels?utm_medium=social&utm_source=app&utm_campaign=earned&utm_content=20230707&utm_term=app-ios&gift=eyKev