Licht werpt schaduwen, reflecteert, en wordt opgeslokt in spleten. Dat fascineert kunstenaar Ton Smulders. Zijn werken zijn een zoektocht om dit spel van licht te doorgronden. Vandaar de veelal witte kleur: ontdaan van het overbodige, puur, eenvoud. Maar wit is nooit echt alleen wit. Schaduw kan wit donker maken. Door reflecties kan wit zelfs kleur krijgen.

De reliëfs van Smulders stellen meestal niets voor. Ze zíjn op zichzelf concreet en geometrisch. Ze worden gevormd vanuit wiskundige of meetkundige principes, of juist door geformaliseerd toeval. Voor zijn werk gebruikt hij voornamelijk laagwaardige materialen: karton op een ondergrond van mdf of hergebruikt plaatmateriaal. Met muurverf worden de onderdelen visueel tot eenheid gemaakt. Wij vinden het geweldig hoe Ton Smulders de unieke eigenschappen van golfkarton gebruikt voor zijn kunst. Kijk voor meer kunst van Smulders op molitoriz.art.