Inschrijven voor nieuwsbrief

Dunner en toch sterker? Dat moet golfkarton zijn!

Geplaatst op 03/01/2018

Voelt de doos van je webshop sinds kort dunner en lichter aan? Kan kloppen. In de wereld van golfkarton is er namelijk een stille, maar duurzame revolutie bezig …

Stille revolutie in golfkarton

De laatste jaren is er op korte tijd veel veranderd binnen de golfkartonindustrie. “Er is van alle kanten innovatie aan de gang”, aldus Piet Stilma, directeur van DutchBoxx.

Duurzame omslag

Op het gebied van duurzaamheid komt de revolutie momenteel vooral vanuit Duitsland, waar een groot papierbedrijf werkt met een substituut voor houtvezels. Die waren, samen met oud papier, tot nu toe altijd nodig om karton te maken. Het oud papier wordt daarbij vermalen in een soort centrifuge met water. Maar omdat dat resulteert in korte, kapotte vezels – en er lange vezels nodig zijn om karton van goede kwaliteit te verkrijgen – worden ook houtvezels van gekapte bomen toegevoegd.

Door die traditionele centrifuge door een wasstraat te vervangen, waarin de papiervezels zachtjes worden losgeweekt, behouden oud papiervezels hun lengte en hoeft men geen houtvezels meer toe te voegen om karton te maken. En zo blijven er meer bomen overeind.

Lichter, sterker golfkarton

Na enkele extra ontwikkelingen was het Duitse bedrijf in staat om lichter maar sterker golfkarton te maken. Hierdoor wordt er 23% bespaard op materiaal en gewicht. Met het nieuwe materiaal sparen golfkartonproducenten al gauw tweehonderd vrachtwagens uit. Hoewel de markt eerst aarzelde vanuit de gedachte dat het materiaal dan minder sterk zou zijn, zit Stilma hier niet over in: “Jonge ondernemers hebben die angst totaal niet, en zij steken oudere ondernemers aan.”

Besparing op inkt

Meerdere grote bedrijven zijn inmiddels compleet overgestapt op het ‘Next Generation’ karton. Het FSC-keurmerk is tegenwoordig een eis in plaats van een pluspunt geworden. En dat gaat verder dan alleen karton: ook op inkt wordt er bespaard.

Lees hier het volledige artikel

 

Blijf op de hoogte van gelijkaardig nieuws

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies
Wil jij op de hoogte blijven?
Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!