Inschrijven voor nieuwsbrief

Creatief met karton

Geplaatst op 03/01/2018

Tijdens de Dutch Design Week gingen kunst- en ontwerpstudenten op zoek naar creatieve toepassingen voor papier en karton. Ontdek hier welke kunstenaar als winnaar werd bekroond.

Raakvlakken tussen verpakkingsontwerp en vormgeving

Tijdens de Dutch Design Challenge gingen net afgestudeerde kunst- en ontwerpstudenten op zoek naar grensverleggende en creatieve toepassingen van papier en karton. Vijf designers werden na één voorronde geselecteerd om hun ontwerpen verder uit te werken en mochten deze vervolgens presenteren op De Dutch Design Week. De ontwerpen varieerden van papieren kledingstukken tot volledige meubels.

Draagbaar tafelscherm

Nina Parre sleepte met haar project ‘Tafelscherm’ de eerste prijs in de wacht. Ze transformeerde het stijve karton tot een draagbaar tafelscherm met glooiende lijnen en kleurrijke prints, dat privacy biedt in een kantoor, tuin of flexplek.

Volgens de jury ligt de kracht van haar werk erin dat ze het materiaal vanuit een creatieve en kunstzinnige hoek benadert. Echte innovatie, meent ook Smurfit Kappa, dat zich richt op het raakvlak tussen design en functionaliteit.

Interessante combinatie

Iets nieuws creëren met papier of golfkarton vormde de basis voor de Design Challenge. “Vormgeving ligt aan de basis van alles wat wij in onze omgeving tegenkomen,” legt Frank Sinnige, Customer Experience & Innovation Director bij SmurfitKappa, uit. Verpakkingsontwerp heeft veel raakvlakken met vormgeving. Het produceren van verpakkingen is serieproductie en vraagt om industriële vormgeving of productdesign. Het is een interessante combinatie van esthetische en functionele eigenschappen van het product: het moet zowel mooi als praktisch bruikbaar zijn én economisch haalbaar zijn.

Wordt vervolgd

In 2018 krijgt de succesvolle eerste editie van de Smurfit Kappa Design Challenge een vervolg. De tweede editie zal worden uitgebreid naar alle afstuderende studenten van relevante opleidingen aan de hogescholen en universiteiten in de Benelux.

Meer weten over de Smurfit Kappa Design Challenge? Lees het hier

Blijf op de hoogte van gelijkaardig nieuws

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies
Wil jij op de hoogte blijven?
Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!