Inschrijven voor nieuwsbrief

Gouden tips voor het gebruik van duurzame (retour)verpakkingen

Geplaatst op 16/08/2017

Het is inmiddels oud nieuws dat het online shoppen overal ter wereld steeds populairder wordt. Wanneer de online verkoop stijgt, stijgt ook het aantal retourzendingen. Slimme, duurzame oplossingen voor (retour)verpakkingen zijn daarom meer dan een noodzaak. Ralph Bronkhorst van Bunzl Retail & Industry geeft graag enkele tips.

retourverpakkingen

Hoe we producten op de meest duurzame manier kunnen retourneren

In de eerste plaats is het belangrijk om een goed retourbeleid te hebben. De sleutel tot een goed beleid? Vermijd retourzendingen. Niet alle producten kunnen na retour opnieuw verkocht worden, wat zo veel betekent als verspilling en extra CO2-uitstoot door het dubbele transport. Hieronder enkele tips van Ralph Bronkhorst om retourzendingen te vermijden, enerzijds, en over duurzame (retour)verpakkingen, anderzijds.

Tip 1 - Voorzie goede productinformatie

Met een uitgebreide productbeschrijving en duidelijke, realiteitsgetrouwe foto’s, krijgen consumenten een exacter beeld van wat ze bestellen en stemt het product bij levering het best overeen met hun verwachtingen.

Tip 2 - Bied proefmonsters aan

Wanneer je als retailer een proefmonster verzendt, kan de consument eerst nagaan of het product geschikt is vooraleer grotere hoeveelheden te bestellen. Is het product niet wat de consument voor ogen had, hoeft er tenminste niets geretourneerd te worden. Bovendien kies je bij de verzending van proefmonsters best flexibele verpakkingen die in de brievenbus passen. Dankzij hun klein volume zijn ze immers milieuvriendelijker dan andere verpakkingen.

Tip 3 - Kies voor productbeschermende verpakkingen

Producten die tijdens de handling of het transport beschadigd raken, worden door de consument op staande voet teruggestuurd. Logisch ook. Kies daarom voor verpakkingen die jouw producten optimaal beschermen. Hierbij speelt niet alleen het juiste formaat van de verpakking een grote rol, maar ook de juiste golfkwaliteit.

Tip 4 -  Zend je retourverpakkingen ineens mee

Voorkom dat de consument zelf een retourverpakking moet voorzien en misschien niet de juiste keuze maakt. Het product raakt misschien beschadigd en is dan jammer genoeg voor de vuilbak. Stop daarom een stevige, productgeschikte retourverpakking bij de oorspronkelijke zending.

Tip 5 - Herbruikbare verpakkingen als retourverpakking

Een meer milieuvriendelijke oplossing is natuurlijk een verpakking die meteen ook als retourverpakking gebruikt kan worden. Hiervoor bestaan er tal van verpakkingsoplossingen, zoals: de verzendzak met dubbele plakstrip, de retourdoos met dubbele plakstrip en scheurstrip, of een doos met geperforeerde scheurrand die makkelijk te openen is zonder de doos te beschadigen.

Tip 6 – Kies voor duurzame verpakkingsoplossingen

De meeste producten worden gelukkig niet teruggestuurd. Zorg daarom voor verpakkingen die herbruikbaar of recyclebaar zijn, zodat je de consument niet met onnodig afval opscheept. Is de verpakking niet geschikt voor hergebruik? Geef dan duidelijk aan hoe de verpakking bij het afval gesorteerd moet worden.

Lees hier het volledige artikel

 

Blijf op de hoogte van gelijkaardig nieuws

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies
Wil jij op de hoogte blijven?
Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!