Inschrijven voor nieuwsbrief

Nieuwe studie bevestigt: herbruikbare plastic kratten blijven voedselonveilig

Geplaatst op 05/07/2017

Golfkarton kratten, daarentegen, kunnen onder andere door hun eenmalig gebruik de voedselveiligheid van versproducten wel garanderen. Benieuwd naar de resultaten van deze studie?

herbruikbare plastic kratten

Plastic kratten opnieuw aan gezondheidstests onderworpen

Een derde, meer uitgebreide studie gecoördineerd door Dr. Keith Warriner, professor in de voedselmicrobiologie aan de Canadese University of Guelph, toont aan dat hergebruikte plastic kratten voor versproducten nog steeds onzuiverheden bevatten.

Hoewel de situatie sinds 2013 sterk verbeterd is en er meer aandacht wordt besteed aan het reinigings- en ontsmettingsproces, bevatten de plastic kratten nog steeds hoge hoeveelheden aan microben, giststoffen en schimmels. Ook E. coli, een bacterie die bij de mens ernstige ziektes kan veroorzaken, komt regelmatig uit de tests.

Een ander opmerkelijk studieresultaat is de aanwezigheid van pesticiden op biologisch geteelde groenten en fruit. Hoewel bioboeren geen chemicaliën gebruiken, wordt hun teelt alsnog met pesticiden bezoedeld door het vervoer in plastic kratten waarin voordien niet-biologische producten zaten.

In vele opzichten blijft het gebruik van golfkarton voor de verpakking van versproducten de beste oplossing. Elke krat wordt slechts één keer gebruikt en de gerecycleerde papiervezels in golfkarton worden bij het productieproces verwarmd tot boven de 100 °C. Voldoende warm om het materiaal te steriliseren. Ook bij de volgende stappen in het productieproces komen hoge temperaturen en strenge hygiënische controles te pas. Kortom: bacteriën en andere voedselonveilige stoffen maken in golfkarton geen schijn van kans.

Lees hier het volledige artikel.

 

Interesse in de volledige studie?
Laat het ons weten via het contactformulier.

Blijf op de hoogte van gelijkaardig nieuws

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies
Wil jij op de hoogte blijven?
Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!