Inschrijven voor nieuwsbrief

Golfkarton redt tonnen aardbeien, nectarines en abrikozen van de afvalberg.

Geplaatst op 06/06/2017

En dit dankzij een nieuw systeem van Active Packaging.

Golfkarton redt tonnen aardbeien, nectarines en abrikozen van de afvalberg.

Natuurlijke oliën in golfkarton houden voedsel langer vers

Samen met de Universiteit van Bologna zette Bestack, een onafhankelijke verpakkingsdenktank, een project op poten om golfkarton om te toveren tot Active Packiging. Na research werd aan de verpakking een geconcentreerde dosis natuurlijke oliën toegevoegd, die ervoor zorgen dat het verpakte voedsel minder snel bederft. Zo blijft het twee tot drie dagen langer vers.

Gedurende drie maand werden er 4500 analyses gemaakt en 200 samples genomen in de verkooppunten van Agrisenta. De geteste producten waren aardbeien, abrikozen en nectarines. Deze studie bewees een duidelijk voordeel: de producten bleven met name veel langer gevrijwaard van bacteriële infecties, en bleven dus ook veel langer vers. Het is de eerste studie van deze omvang, met testmomenten in het hele verkoopproces, tot op de tafel van de consument toe.

Het gebruik van de nieuwe verpakking zou leiden tot een duidelijke daling van verloren voedsel: 8300 ton aardbeien, 12000 ton abrikozen en 84000 ton nectarines, voor een totaalbedrag van bijna 200 miljoen euro. Geëxtrapoleerd naar de hele Italiaanse fruit- en groentesector zou er bijna 850 000 ton voedsel gewonnen worden – bijna 10% van de totale jaarconsumptie. Indrukwekkend, niet?

Lees hier het volledige artikel.

Blijf op de hoogte van gelijkaardig nieuws

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies
Wil jij op de hoogte blijven?
Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!