Inschrijven voor nieuwsbrief

Zit er muziek in alternatieve vezels?

Geplaatst op 02/06/2017

Oud papier blijft de belangrijkste grondstof voor de papierindustrie, maar toch kijkt de sector meer en meer naar vezels uit andere, niet-houtachtige bronnen. Ontdek waarom.

alternatieve vezels

Wordt virgin cellulose de opvolger van oud papier?

Oud papier is nog steeds goed voor 82,5 procent (2,2 miljoen ton) van het totale grondstofvolume in de papierindustrie. De rest is virgin cellulose en zogenaamde nieuwe vezels, veelal uit eenjarige gewassen. ‘Het laatste segment is weliswaar klein in volume, maar zal de komende jaren toenemen. Bovendien kent het segment sprekende voorbeelden,’ aldus Michiel Adriaanse van het Kenniscentrum Papier en Karton (KCPK).

Zekerheid van grondstoffen

De industrie kijkt naar deze vezels omdat het niet alleen van oudpapier afhankelijk wil zijn. Er dreigt namelijk een tekort omdat deze markt in volume daalt. Daarnaast speelt prijs een rol, al zijn alternatieve vezels nog niet goedkoper dan oud papier. Tot slot zijn er bedrijven die vanuit een marketingperspectief alternatieve vezels gebruiken.

Tijd voor ecologische coatings

De barrièrecoatings beschermen onder ander tegen vet, licht, zuurstof, CO2 of andere gassen. Spijtig genoeg worden ze meestal geproduceerd op basis van fossiele grondstoffen, waardoor ze slecht afbreekbaar zijn. Bovendien bemoeilijken ze het recyclingproces. Gelukkig komen er alternatieven op de markt.

Biobased coatings: een alternatief

Er zijn verschillende biobased grondstoffen, zoals wei-eiwit, natuurlijke was en aardappelzetmeel, die in aanmerking komen als biocoating. Uiteraard moeten ze niet alleen afbreekbaar zijn, maar ook vergelijkbaar scoren op barrière-eigenschappen, bijvoorbeeld waterafstotendheid. Ook het Nederlandse Bionic Technology ontwikkelt biocoatings voor verschillende toepassingen. De coatings zijn gebaseerd op silicium oxide en zijn waterafstotend, reinigbaar met water en schimmel- en bacteriewerend. Bovendien zijn ze volledig recyclebaar en kan je ze bedrukken, net als ‘gewone’ coatings.

Iedereen mee?

Verandering is ook bij de ondernemers en retailers noodzakelijk. Een goed voorbeeld is The Greenery, dat z’n verpakkingsmaterialen verder wil verduurzamen, onder andere door de inzet van biobased kunststoffen/folies en kartonnen verpakkingen die zijn gebaseerd op alternatieve vezels (o.a. van tomatenplanten). Volgens The Greenery zijn consumenten van biologische producten bereid om een meerprijs te betalen voor een bio-afbreekbare verpakking. Toch is hier nog een hele weg af te leggen. Wordt dus zeker nog vervolgd!

Lees hier het volledige artikel.

 

Blijf op de hoogte van gelijkaardig nieuws

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies
Wil jij op de hoogte blijven?
Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!