Inschrijven voor nieuwsbrief

Oefenen voor de toekomst

Geplaatst op 07/03/2017

Hoe de toekomst er over enkele jaren exact uit zal zien, is uiteraard niet volledig te voorspellen. Maar aan de hand van de huidige trends, innovaties en verschuivingen binnen de verpakkingsindustrie en bij de consumenten, kunnen we alvast repeteren voor wat ons misschien wel te wachten staat.

Drie mogelijke scenario’s over de wereld anno 2025

Wanneer we een blik werpen op de ontwikkelingen van de technologie, e-commerce, de merken zelf en van de demografische cijfers, is het mogelijk een inschatting te maken van hoe de wereld er voor de verpakkingsindustrie tegen 2025 ongeveer uit zal zien. De volgende 3 scenario’s zijn uiteraard niet sluitend.

Scenario 1: de consument snakt naar een comfortabele én persoonlijke winkelervaring

Vandaag de dag kent de e-commerce een ongeziene populariteit. Maar de supermarkten en fysieke winkels strijden terug. Ook zij starten met leveringen aan huis binnen dezelfde dag en richten pick-up points in hun filialen op. Zo slaan ze twee vliegen in één klap: de consument krijgt nog steeds de persoonlijke behandeling én ontvangt de gewenste producten op een even snelle en gemakkelijke manier als bij de e-retailers.

Het feit dat er steeds meer leveringen aan huis zullen gebeuren, maakt dat een product zich niet langer in de winkelrekken moet onderscheiden van de andere merken. De consument moet op de website al overtuigd worden. En hopelijk is diezelfde consument even enthousiast wanneer hij zijn bestelling effectief in handen krijgt. In dat opzicht wordt de rol van productverpakkingen steeds belangrijker.

De keerzijde van de medaille: de populariteit van de e-commerce en de thuisleveringen van winkelketens vergoot de verpakkingsafvalberg. Producenten zullen dus meer dan ooit moeten inspelen op de hergebruik- en recycleerbaarheid van hun verpakkingen.

Scenario 2: verpakkingen dragen bij aan de totaalbeleving van een product

Om de consumenten voor zich te winnen, zullen verpakkingen meer en meer deel uit maken van de show die een merk rondom zich opvoert. De verpakkingen zullen mee het verhaal van het merk vertellen, alsook het verhaal achter de oorsprong van het verpakkingsmateriaal zelf en de mogelijkheid tot hergebruik, recycling en upcycling.

Ook thuis moet de consument nog steeds van het merk en de verpakking kunnen genieten, door er bijvoorbeeld mooie illustraties op te plaatsen en de beleving van het product door te trekken naar de onlinewereld. Kortom, de verpakkingsindustrie zal zich van zijn creatiefste kant moeten laten zien.

Scenario 3: Azië zet in op de markt van cleaning technologies

De luchtvervuiling in China gaat niet de goede kant op. Op een bepaald punt zal de Chinese overheid moeten ingrijpen door te investeren in de ontwikkeling van luchtzuiverende en milieuvriendelijke technologieën. Hier zullen ook de andere landen van de wereld van kunnen profiteren. Zeker wanneer de emissietaksen van verpakkingsmiddelen ook in Europa de hoogte in gaan.

Lees hier het volledige artikel

 

Blijf op de hoogte van gelijkaardig nieuws

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies
Wil jij op de hoogte blijven?
Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!