Inschrijven voor nieuwsbrief

Wat met de minerale oliën in golfkartonnen verpakking?

Geplaatst op 10/06/2016

Volgens Foodwatch zouden de aromatische en verzadigde koolwaterstoffen uit minerale oliën in golfkartonnen verpakking schadelijk zijn voor onze gezondheid. Maar is dit wel een juiste conclusie? Het Nederlandse Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) schept ruimte voor sterke nuance.

golfkarton

De publicatie van Foodwatch over de schadelijke resten van minerale oliën op allerhande voedingsmiddelen verpakt in golfkarton heeft heel wat commotie bij retailers en leveranciers veroorzaakt. Daarom richtte het KIDV de verdiepingsbijeenkomst “Minerale oliën in verpakkingen van gerecycleerd papier en karton: stand van zaken” op. De conclusie: minerale oliën hebben een erg complexe moleculaire structuur, waardoor onderzoekers zich nog steeds op grote stukken onbekend terrein begeven. Of de koolwaterstoffen giftig zijn voor de mens is niet bekend, dus kunnen we er ook geen uitspraken over doen. De schadelijke stoffen op voedingsmiddelen verpakt in golfkarton hoeven zelfs niet eens van de verpakking zelf afkomstig te zijn. Het komt er nu vooral op aan de retailers en leveranciers voldoende en correct over de kwestie te informeren zodat ze niet nodeloos naar andere en duurdere verpakkingsoplossingen zoeken.

Lees hier het volledige artikel

Ben je geïnteresseerd in het verslag van de verdiepingsbijeenkomst van het KIDV? 

Bekijk het hier

 

 

 

Blijf op de hoogte van gelijkaardig nieuws

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies
Wil jij op de hoogte blijven?
Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!